Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně  jsem celou tu dobu žil velmi naplno a  též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....  

Šedesát sedm skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Když jsem před dvěma roky popáté za svého života přestavoval rodinný dům, vzniklo přízemní podlaží veliké, převeliké (se započtením přilehlých trávníků a zahradních zákoutí vůbec, pochopitelně). A jaksi z toho – bez mého přičinění a vlastně tak trochu proti mé vůli - technicky vyplynulo, že se v tomto rozeklaném přízemí skví na zdech celkem šedesát sedm vypínačů a přepínačů (zásuvky nepočítaje), umně ovládajících nejen tradiční světla, ale též koupelnové i jiné větráky, vířivku, sprchovací kout, lampy i lustry, zrovna tak jako venkovní světla a zahradní bodovky a reflektory, okenní rolety a ještě nějaké moderní vymyšlůvky, kupříkladu krbový exhaustor, ať je to cokoliv….

Nejprve jsem propadl holé skepsi a viděl sama sebe, kterak v noční tmě neslyšně bloumám po kobercích a zapínám jedno světlo za druhým, jen sporadicky přerušující tento světelný koncert rachotem vyjíždějících a sjíždějících rolet a vrněním a skřípěním naprázdno běžící pumpy vířivky, ale po čase jsem se uklidnil natolik, že jsem byl schopen identifikovat a vrýt si do paměti pár stabilně zapnutých (nebo snad vypnutých?) vypínačů (nebo křížových vypínačů či snad přepínačů ba možná i  stmívačů).

Časem se mi, jen občas ba přímo zřídkakdy, podařilo stiskem vypínače (přepínače? spínače? stmívače?) vynulovat digitální hodiny ve sprchovém koutě, mimochodem věc zcela zbytečnou, a nejméně jedenkrát týdně se mi podařilo na poprvé rozsvítit na toaletě, aniž bych přitom několikrát rozsvítil a opět zhasnul zahradní světla a spustil pár okenních rolet.

Nakonec – a trvá to dosud – ovládám tuto světelnou registraturu stejně bravurně jako Johann Sebastian Bach své nejoblíbenější varhany a stávám se stejně nepostradatelným pro své návštěvy jako „zavaděči“  do kasemat pevností v Josefově či Terezíně (a jistě i jinde) , v nichž se z důvodů množství uskladněného střelného prachu a munice nesmělo používat otevřeného, tedy tehdy jediného, světla.

Také hebké vrávorání dámských návštěv po ztemnělých chodbách a zákoutích, nutně končících v mé osvobozující náruči, má něco do sebe.

Ovšem zdaleka největší přínos tohoto vypínačového Babylonu spočívá v jeho testovacím potenciálu: dnes a denně mne totiž zkouší z kvality mé paměti, ze schopnosti v mžiku si vybavit: horní je vířivka, pod ním odsavač par, pak přepínač bodovek na chodbě a dole světlo, ozařující vrbu před koupelnovým oknem…

A až jednoho krásného dne budu stát před tou příšernou řadou vypínačů (přepínačů? stmívačů? spínačů?) a zaboha nebudu schopen rozsvítit si na toaletě než…..no ano, než….neboť se nenajde žádný žárlivý manžel, který by mne včas zastřelil in flagranti?

Nebojte, i na to jsem myslel: od první řady vypínačů (spínačů? přepínačů? stmívačů?) se vrávoravým krokem vydám přímo, zcela, neúhybně rovně a za chvíli jsem u dobře založeného zahradního kompostu. A bude mi teplo a krásně a volně, neboť všechny ty potvorné blikající čtverečky konečně, definitivně, tedy napořád a nafurt, budu moci pustit z hlavy….        

 

Autor: Miroslav Macek | neděle 16.8.2009 23:22 | karma článku: 38,14 | přečteno: 9345x
  • Další články autora

Miroslav Macek

O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.

10.9.2008 v 20:13 | Karma: 41,81 | Přečteno: 12620x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.

10.8.2008 v 10:53 | Karma: 36,85 | Přečteno: 7637x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.

15.6.2008 v 8:44 | Karma: 44,24 | Přečteno: 20629x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.

7.4.2008 v 6:04 | Karma: 39,80 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O čirůvce májovce, víle Malvíně a hlavně o jaru

A tak se mi zásluhou jarního počasí posledních dnů objevil v trávě na zahradě čarodějný kruh. Já vím, racionální vysvětlení je nasnadě: jde o typické podhoubí čirůvky májovky, které poskytuje trávě více živin a ta je pak nad ním tmavší a bujnější. Ale uznejte, že toto vysvětlení příliš čarodějně a romanticky nezní. Zavřu tedy tuto zkušenost a informaci do patřičných buněk šedé kůry mozkové na pořádnou petlici a potěším se jinou, značně přívětivější možností....

28.2.2008 v 20:03 | Karma: 36,81 | Přečteno: 7300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek