Další recept s básní k víkendovému posezení na zahradě
Připravte si (mimo dobrou náladu):
1 kg bílého chřestu
sůl, citrónová šťáva
Omáčka:
30 g másla
25 g mouky
½ litru vody z chřestu
100 ml smetany
1 žloutek
sůl, čerstvě mletý pepř
muškátový ořech
Omeleta:
80 g mouky
2 vejce
150 ml mléka
sůl, pepř
40 g másla
8 plátků vařené šunky
Chřest ostrým nožem oloupeme a na dolním konci zkrátíme. Nakrájíme na 4 – 5 cm dlouhé kousky. V prudce vařící vodě se solí a trochou citrónové šťávy povaříme 10 – 15 minut. Vyndáme a ½ litru vody ponecháme k dalšímu použití.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání lehce (mouka nesmí změnit barvu) upražíme. Vlijeme chřestovou vodu a metličkou důkladně promícháme. Povaříme na mírném plameni asi 20 minut. Žloutek rozkvedláme ve mléce a svážeme jím za stálého míchání omáčku. Propasírujeme jemným sítem, vložíme kousky chřestu, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.
Mouku, vejce a mléko na omeletu důkladně promícháme, osolíme, opepříme a necháme 15 minut odležet.
Rozpustíme na pánvi máslo, necháme rozpálit, vlijeme čtvrtinu těsta, vložíme do něho dva plátky šunky ( a teď pozor, hlavní fígl: předem lehce opečené na pánvi!) a po obou stranách opečeme omeletu do zlatova.
Omeletu umístíme na předehřátý talíř, navršíme chřest s omáčkou a ihned podáváme.
A co třeba zkusit zase jiné víno? Kupříkladu vynikající ryzlink?
Mně zachutnal jednou ke chřestu ryzlink Federspiel z Wachau, ze slavného kopce Loibenberg, natolik, že jsem na ně též složil rondeau.
Tady je:
Kéž uměl bych jen rozevřít
ten vějíř přenádherných chutí
a vůní, které něžně nutí
hned do úst další doušek vzít.
To víno začnete-li pít,
vám duši svede k rozlétnutí,
kéž uměl bych jen rozevřít
ten vějíř přenádherných chutí.
Jen radost chce to v sobě mít
a každé jiné mysli hnutí
hned čerstvým douškem zapudit…
Ach, křídla s větrem do perutí,
kéž uměl bych jen rozevřít.
Přeju krásné posezení, dobrou chuť a půvabnou, nejpůvabnější společnost…
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty
Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...
Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr
Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...
Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy
Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...
ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu
Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.