O vanilkových rohlíčcích, nudlové polévce a hlavně o lásce
Moje matka, jinak kuchařka víceméně průměrná, prostě vanilkové rohlíčky a mnohé jiné cukroví a pečivo uměla dokonale. Nikdy a nikde jsem žádné lepší rohlíčky prostě nejedl a nikdy (a že jsem se o to pokoušel léta!) se mi je nepodařilo upéct tak, aby stejně intenzívně a stejně omamně hýřily vůněmi a chutěmi. A to jsem měl mámin původní recept i odkoukané grify k dispozici!
Zrovna tak to ovšem bylo s kmínovou zasmaženou polévkou s domácími nudlemi, kterou často vařila moje bábinka a kterou jsem k zbláznění miloval. (Tedy obě: jak bábinku, tak polévku.) Recept jsem si od ní vzal, v její přítomnosti jsem ji vařil, přísady přesně odměřoval i v zoufalství varíroval, ale výsledek? K neporovnání. Prostě ne, ne a ještě jednou ne!
Také její poválečnou kávu, směs žitovky a pravé, čerstvě upražené a čerstvě pomleté, kávy se mi nikdy nepodařilo připravit se stejným, tedy tak vrcholně skvostným, výsledkem.
Moje žena zase někdy umí některá jídla (a že jich je) připravit na tak vysoké kulinářské úrovni, že se o jakékoliv napodobení ani nepokouším, byť si namlouvám, že jsem v lecčem lepší, dovednější a precíznější kuchař.
Původně jsem se domníval, že jde o klam paměti, která si staré věci ( včetně chutí a vůní) idealizuje a že by mně třeba dnes ty máminy vanilkové rohlíčky už tak nevoněly, bábinčina polévka tolik nechutnala a manželčiny výtvory tolik nenadchávaly.
Ale ne, tak to není. Nakonec jsem totiž na to přišel: mohla a může za to láska!
Prostě, když něco děláte s láskou, s radostí, pro někoho, koho milujete, když se těšíte na jeho blažený výraz, na jeho živočišnou radost, pak se zákonitě ta láska a radost musí v těch pokrmech objevit, projevit, rozvonět a rozprostřít!
A tak, chcete-li. aby Vaše vánoční cukroví ( ale nejen to) dokonale vonělo a chutnalo, rozhodně je nepřipravujte z donucení, ze zvyku, bez nadšení, bez lásky.
Právě naopak. A uvidíte, budou se dít (nejen kulinářské) zázraky!
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá
Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...
Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce
Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....
Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají
Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...
Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí
Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!